Bras DESSUS BRAS DESSOUS vzw
Presentatie
“Bras dessus Bras dessous of het wonderlijke avontuur van solidariteit tussen buren”
Onze vereniging brengt 60-plussers die thuis wonen en zich eenzaam en/of sociaal geïsoleerd voelen, in contact met jongere buren die samen wat tijd willen
doorbrengen, afhankelijk van de beschikbaarheid en de affiniteiten die zich ontwikkelen.

Door te steunen op dit lokale netwerk van vrijwilligers om intergenerationele en interculturele ontmoetingen mogelijk te maken, wil Bras dessus Bras dessous mensen helpen om harmonieus ouder te worden in hun eigen huis. Deze uitdaging kan alleen worden aangegaan als ze een aanvulling vormt op het werk van de formele zorgverleners en de steun van hun naaste verzorgers. Ons doel is om senioren weer centraal te stellen in hun sociale leven, door middel van één nieuwe relatie die ze kiezen op te bouwen met een van hun buren in de buurt!
@Partenamut
missie en waarden
De missie van Bras dessus Bras dessous is een antwoord te bieden op het gevoel
van eenzaamheid bij 60-plussers en hen te helpen gelukkiger thuis te blijven wonen door :


-
Een buurgericht, intergenerationeel en multicultureel ondersteuningsnetwerk te creëren en te coördineren,
-
Senioren weer centraal te stellen in hun omgeving,
-
Luisteren naar de behoeften van de mensen en hen door te verwijzen naar de juiste structuren.

De waarden die de vereniging uitdraagt zijn de volgende:
-
Respect: elke persoon wordt erkend in zijn uniekheid en waardigheid, ongeacht zijn afkomst, geslacht, overtuigingen, keuzes of fysieke, mentale of sociale toestand.
-
Autonomie: iedereen heeft de fundamentele vrijheid om zijn eigen keuzes te maken.
-
Wederkerigheid: iedereen kan leren van en met een ander. Iedereen geeft en iedereen ontvangt, ongeacht zijn plaats in het project.
-
Gezelligheid: verwelkomen, glimlachen om het welzijn van het publiek te verzekeren door hen vriendelijk te ontvangen in momenten van delen. Dit in alle eenvoud.
-
Solidariteit: bij elke ontmoeting helpen we elkaar. Samen kunnen we ver komen, samen kunnen we helpen een eerlijkere, duurzamere wereld op te bouwen. En dat begint met onderlinge solidariteit.
-
Empathie: voor ons betekent dit het waarnemen, voelen en meevoelen met de emoties van anderen, zonder te oordelen.
-
Nederigheid: dit betekent deel uitmaken van een collectieve aanpak, onze grenzen kennen en de kwaliteit van het werk van anderen erkennen. Het betekent ook accepteren dat de resultaten anders kunnen zijn dan we hadden verwacht, dat ze ons nieuwe kansen kunnen bieden en ons in staat kunnen stellen onze werkwijzen aan te passen.
Geschiedenis


Het project Bras dessus Bras dessous, een burgerinitiatief dat zich bleef verspreiden
Bras dessus Bras dessous werd in 2016 gelanceerd op initiatief van Céline R uit Vorst (Brussels gewest). De ervaringen van haar familie hebben haar bewust gemaakt van de problematiek van de vergrijzing en de ouderen. De vraag kwam toen bij haar op: hoe kunnen we zo goed mogelijk ouder worden?
Ze besloot zich over deze vraag te buigen en maakte een inventaris op van wat er in Brussel bestaat rond de problematiek van de vergrijzing. Ze ontmoette beroepsmensen uit rusthuizen, diensten voor thuishulp en verzorging, vrijetijdsactiviteiten, enz. Ze kwam tot de conclusie dat het Brusselse aanbod niet volstond om aan de behoeften van ouderen te voldoen. De vaststellingen zijn tweeledig: de diensten die worden aangeboden door de vele professionals op het terrein laten vaak weinig tijd over voor informele uitwisselingen. Omdat ze sterk betrokken is bij de dynamiek van de wijk, die gebaseerd is op uitwisseling en delen,
was het voor haar “vanzelfsprekend” om een netwerk van solidaire buren te overwegen als antwoord op de aangehaalde problemen en om Bras dessus Bras dessous op te richten.
In de loop van de maanden kregen we steeds meer aanvragen uit de omliggende wijken, zowel van jonge als van minder jonge buren. Het project verspreidde zich over de hele gemeente Vorst, vervolgens naar de gemeenten Ukkel, Anderlecht, Nijvel, Ottignies-Louvain La Neuve, Rixensart, La Louvière en recentelijk ook in Sint-Gillis.

Waar we ons bevinden
Brussel-hoofdstad
Waals-Brabant & Henegouwen
Het fijne team

Adrien quittre
Projectverantwoordelijke
Gezondheidsvaardigheden
0493 41 87 28

amélie deridder

Carlotta zanardi
Projectverantwoordelijke fondsenwerving
0485 69 40 11

Fanny georges
Fatiha Arama
Projectverantwoordelijke
Ukkel
0492 10 70 38
fatiha.arama@brasdessusbrasdessous.be

gentet florence
Admin. assitente en
Communicatieverant-woordelijke
0486 76 62 89

INèS DUJARDIN

Joëlle Plumerel
Projectverantwoordelijke
Anderlecht
0493 38 52 71

Marianne Massion

Sally vandenberk
Projectverantwoordelijke
Sint-Gillis en Vorst
0493 34 04 89
sally.vandenberk@brasdessusbrasdessous.be

Yannic BOON
Financieel, administratief en logistiek verantwoordelijke
0495 55 90 35
sally.vandenberk@brasdessusbrasdessous.be
de Raad van bestuur
