eat at home
Eat@home project:
Een tweejarige culinaire reis door Frankrijk, Portugal en België
… Het Erasmus+ Eat@Home project, gecoördineerd door Silver Fourchette (onderdeel van de Franse SOS Senior groep), waarin Bras dessus Bras dessous partner is samen met UNA 47, Pour la Solidarité en Obra Diocesana de Promoção Social, benadrukte de positieve rol van aangepaste voeding op de gezondheid en zelfstandigheid van senioren door het voorstellen van een boek met aangepaste recepten en training in seniorenvoeding voor mantelzorgers.
Wat hield dit praktisch in?
We werkten samen om 3 hulpmiddelen te creëren, die vervolgens gratis werden verspreid onder het grote publiek, onder 60-plussers en hun verzorgers, en onder sociale en medisch-sociale partners.
« Gezond ouder worden betekent ook goed eten » Het eerste resultaat van dit collectieve werk is een vergelijkende analyse van de eetgewoonten van 60-plussers in de 3 partnerlanden (Portugal, Frankrijk en België). De gids is gebaseerd op de feedback van 736 Franse, Belgische en Portugese senioren en geeft inzicht in de problemen en behoeften van onze ouderen en hun verzorgers: trends in verband met de vergrijzing van de Europese bevolking, de rol van senioren in hun eigen gezondheid, de status en rol van verzorgers op Europees niveau, de impact van voeding om 60-plussers thuis te houden, enz.
« Een gastronomische wandeling door Europa »
Het doel van dit boek met 52 gezonde en lekkere recepten is een antwoord te bieden op de voedings- en smaakbehoeften van senioren door hen te ondersteunen bij het bereiden van “gezonde en lekkere” recepten. Het boek houdt rekening met de culinaire tradities van de partnerlanden, maar ook met de principes van duurzame voeding (anti-verspilling, promotie van duurzame distributiekanalen, gebruik van lokale,
biologische en seizoensproducten, enz.). 52 Belgische, Franse en Portugese recepten werden geselecteerd door de projectpartners, in overleg met professionals uit de sector, en gevalideerd door bijna 60 senioren uit de 3 landen, die ze konden uitproberen tijdens workshops.
« Het dieet van de senior »
Deze trainingshandleiding voor mantelzorgers (goede vrienden, buren, familie, enz.) is ontworpen om de dagelijkse zorg voor ouderen die hun autonomie verliezen te verlichten, en ook om hun kennis van de behoeften van ouderen te verbeteren, om op die manier de ondersteuning te verbeteren.
De handleiding is begin 2022 getest met een dertigtal verzorgers in de 3 landen om ervoor te zorgen dat de inhoud zo goed mogelijk aansluit bij hun problemen en behoeften.
Op 06/10/2022 culmineerde het project in een ochtend van reflectie en uitwisseling over voedingskwesties voor ouderen. Meer dan 50 mensen verzamelden zich rond de sprekers, in workshops en daarna rond een buffet met recepten uit ons boek.